Huis kopen

1. Is een makelaar nodig voor de aankoop va een huis?

Het is een algemeen misverstand dat een makelaar nodig zou zijn voor woningverkoop of -aankoop in Nederland. Het is wel verstandig een deskundige in de arm te nemen. Een goede makelaar geeft een onderbouwt advies over de woning en is niet emotioneel betrokken bij de aankoop van het huis. Hij let op alle aspecten zowel bouwtechnisch, juridisch als economisch. Dat een makelaar niet emotioneel betrokken is is een enorm voordeel. Het advies zal dus oprecht en rationeel zijn. Het is een vergissing dat de makelaar van de verkoper u wel helpt. Als hij dat doet zal het altijd in het voordeel van de verkoper zijn, ook al lijkt dat soms niet zo op het eerste gezicht.

Afspraak maken

2. Hoe bepaal ik de prijs van een huis?

U kunt globaal een inschatting maken van wat de eventuele waarde zou kunnen zijn van de woning. Op basis van WOZ, Funda en kadaster krijgt u inzicht. De gegevens uit deze drie bronnen zijn echter te beperkt om nauwkeurig de waarde te bepalen. Zo kunt dus wel kijken of dit binnen uw financiële kaders past. Een verschil in bijvoorbeeld perceelgrootte, ligging of staat van onderhoud kan soms al aanzienlijk de waarde drukken of juist doen stijgen. De wijze waarop de exacte waarde wordt bepaald is het werk van een specialist: de aankoopmakelaar/taxateur.

3. Kan ik een aannemer meenemen naar een bezichtiging?

Uiteraard is een aannemer iemand die veel bouwtechnisch inzicht heeft. Een aannemer kunt u vertellen wat de gebreken zijn en wat het kost om te verbeteren of repareren. Waar een aannemer geen rekening mee houdt is de toekomst. Een goede makelaar zal u adviseren in de gewenste verbouwingen en het effect op de waarde van de woning. Wat doet een nieuwe keuken en badkamer met de waarde of wat nu als we een kamer extra erbij maken? De waarde in de toekomst is belangrijk voor het geval er iets in uw levenssituatie veranderd. Met een goed advies leveren uw verbeteringen de meeste meerwaarde op.

4. Mijn hypotheekadviseur treedt op als aankoopmakelaar kan dat?

Het kan dat uw hypotheekadviseur zich als aankoopmakelaar opwerpt. Het is niet verstandig deze persoon als uw vertrouwenspersoon in de arm te nemen. De kans is namelijk groot dat hij of zij op een van de twee vakgebieden tekort schiet in het advies. Er zijn veel hypotheekadviseurs die zich ook als aankoopmakelaar proberen te verkopen, omdat zij meer willen verdienen aan u zonder de kwaliteit in het oog te houden.

5. Vanaf welk moment moet ik een aankoopmakelaar inschakelen?

Het is verstandig als u voor uw eerste bezichtiging een afspraak maakt met een aankoopmakelaar. U krijgt dan een goed beeld waar u op moet letten en u kunt altijd bepalen waar u hulp bij nodig denkt te hebben. De variatie in dienstverlening is zeer divers. Bij PHmakelaardij hebben we de diensten in 3 pakketten onder gebracht. Zo is er voor iedere koper een betaalbare oplossing om vertrouwd een huis te kopen.

Afspraak maken

6. Hoe herken ik een goede aankoopmakelaar?

Een goede aankoopmakelaar wijst u op alle negatieve en positieve punten van elke woning. De makelaar kan dit onderbouwen met praktijkvoorbeelden, cijfers en bevindingen. Ook kan het het object goed vergelijken met andere te koop staande objecten of reeds verkochte objecten. Een goede aankoopmakelaar durft u ook te vertellen als hij het een slechte aankoop vindt. Hij zal er altijd voor zorgen dat u het beste advies krijgt en niet de snelste deal. Wij leveren dan ook van elke woning waar u serieuze interesse in heeft een gedegen rapport aan met minimaal de volgende hoofdstukken: Algemene bevindingen, bouwtechnisch, juridisch, economisch en het feitelijke advies. Bij het bespreken van dit rapport maken we een vervolgplan. Het vervolg kan een biedplan zijn of juist verder zoeken. U kunt altijd met uw vragen bij ons terecht.

7. Moet mijn makelaar aangesloten zijn bij de NVM, VBO of Vastgoedpro?

Het moet niet, maar is wel raadzaam. De brancheverenigingen stellen hoge eisen aan hun leden en diens personeel. Het blijft echter wel belangrijk dat u uw makelaar voldoende test op het aankoopvlak. Vraag hem naar zijn ervaringen, hoe hij een aankoop begeleidt en wat hij nu specifiek voor u kan betekenen. Aankopen is een aparte tak van sport die niet voor elke makelaar is weggelegd.

8. Wat kost een eerste gesprek bij PHmakelaardij?

Een eerste gesprek kost u niets. Wij komen graag met u kennis maken. De makelaar van PHmakelaardij bij u uit de regio komt bij u langs om u stapsgewijs het hele proces uit te leggen. U kunt dan zelf aangeven welke dienst het beste bij u past en krijgt een offerte op maat.

9. Is een aankoopmakelaar duur en wanneer betaal ik hem?

Wij garanderen u dat we de scherpste prijs hebben ten opzichte van alle concurrenten. Door de jarenlange ervaring in aankopen heeft u bij ons de beste prijs/kwaliteit verhouding. U betaalt ons pas bij de notaris, als u tevreden bent.

Afspraak maken