Verantwoord lenen voor de aankoop van een woning

Sinds 1 augustus 2011 zijn er een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd op het gebied van hypotheekverstrekkingen.

Deze wijzigingen moeten consumenten een betere bescherming bieden als zij een woning aankopen en hiervoor een hypotheek gaan afsluiten. Deze wijzigingen zijn opgenomen in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen en wordt onderschreven door iedere geldverstrekker. Deze aanpassing is nog niet bij heel veel mensen bekend maar kunnen wel van invloed zijn bij het kopen van een woning.

Afspraak maken

De belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op de maximale hoogte van de hypotheekschuld in verhouding tot de marktwaarde van de woning en het bedrag wat aflossingsvrij (alleen rente betalen) gefinancierd mag worden. Deze wijzigingen gelden niet voor uw huidige hypotheek, maar wanneer u wilt verhuizen of verbouwen en hiervoor een hypotheek nodig heeft zorgen deze regels voor een aantal “beperkingen”. Zo kan bijvoorbeeld niet in alle gevallen een verbouwing volledig gefinancierd worden, maar er zijn meer situaties te noemen waarin de huidige regelgeving verschilt ten opzichte van de regelgeving van voor 1 augustus j.l.

Wij raden u aan om in een vroeg stadium met uw financieel adviseur te spreken over de mogelijkheden in uw specifieke situatie zodat u precies weet waar u aan toe bent en wat uw mogelijkheden zijn.

Gert-Jan de Goeij
Erkend Hypotheekadviseur

Werkzaam als financieel adviseur bij Confidum Financiële Planning B.V.

Afspraak maken